dimecres, 6 de gener del 2016

Les normes del centre

El millor punt de partida per a una bona convivència és el coneiximent de les normes del centre. L´alumnat ha de conéixer quines normes estan establides al centre, i per descomptat a l´aula.

Quan es treballen de forma conjunta amb la implicació de tota la comunitat educativa la convivència ha de millorar.

Quines actuacions ha de prendre el centre?:

Per una banda informa i sol.licitar col.laboració amb les famílies. Han d´estar informades de les normes del centre i de les conseqüències de no complir-les. Això el podem fer mitjançant la pàgina web del centre educatiu o amb una carta informativa a principi de curs.
D´altra banda cal treballar amb l´alumnat l´adquisició d´aquestes normes dins de l´aula.

Com podem fer-ho?:

El tutor pot començar parlant amb el seu grup de les normes del centre.Fer una pluja 
d´idees sobre quines normes pensen els alumnes que ha de tindre tant el centre educatiu com l´aula. 
D´aquesta manera els fem partícips de l´establiment de les normes de l´aula. Una vegada tenim les normes consensuades; de forma conjunta posem les conseqüències de no complir les normes corresponents. Així fem un treball de reflexió amb ells, i són ells també els que (guiats pel professor) posen les seues normes i les seues conseqüències (evidentment el professor ha de fer aquest treball orientat segon el reglament de règim intern i el Pla de convivència)
Autor: Por Juanfernandovilla (Trabajo propio) [CC BY-SA 4.0 
Per últim podem fer un mural i posar-lo en l´aula. 

dimarts, 5 de gener del 2016

Dinàmiques de grup (Orientats)

Ens trobem en l´actualitat amb la necessitat de treballar amb els nostres alumnes dinàmiques que milloren el clima a l´aula i al centre educatiu.
Quan posem en funcionament activitats dins l´hora de tutoria (o de forma transversal), ben planificades, abans que ocórreguen comportaments i conductes poc adaptatives, estem fent un treball de prevenció que facilitarà la convivència al centre educatiu.
Com he comentat en altres ocasions, el Pla de Convivència i el Pla d´Acció Tutorial han      d´estar al servei d´aquest propòsit i han d´estar actualitzats per a aconseguir aquests objectius.
Autor:Por Keila moro (Trabajo propio) [CC BY-SA 4.0 
És molt important adequar les activitats segons el curs al qual van dirigides. No és el mateix treballar amb alumnes de primer de primària que de sisé.
En la pàgina ORIENTATS (PREVI), de Conselleria, podeu trobar molt material dirigit al professorat per a treballar dinàmiques de grup segons la necessitat (sense oblidar els plans del centre), però que donen un suport per a dur a terme aquesta feina.  
Els diferents tipus de dinàmiques que podeu trobar són les següents: 
-Resolució de conflictes.
-Bulliyng.
-Mediació.
-Cohesió grupal.
-Tècniques d´estudi.

Observació: Per a entrar heu de posar el vostre codi del centre.

diumenge, 3 de gener del 2016

Treballant la tolerància

Autor:Por Isidro Mariscal (Trabajo propio) [CC BY-SA 4.0
La convivència consistix en viure amb altres persones, sempre dins d´un marc de tolerància i respecte. Per a previndre situacions de rebuig als centres educatius, podem treballar amb els nostres alumnes diverses dinàmiques de grup. Hui propose una dinàmica molt lúdica. El curtmetratge "For The birds" de Pixar. 
En aquest vídeo apareixen diversos pardals en una corda que es mostren inquiets davant l´arribada d´un pardal d´aspecte diferent. Aquest curtmetratge ens invita a pensar en els nostres valors, i com la intolerància pot fer mal a la resta i a nosaltres mateixos. El respecte a l´hora de tractar a l´altre, encara que no compartisca els nostres valors i creences pot afavorir la convivència.

Com treballar aquest tema?

Podem visualtizar el vídeo i fer una reflexió en comú. Posteriorment fem una anàlisi en grups (no més de cinc alumnes per grup) amb un full de treball amb preguntes per a reflexionar. Per últim, el grups comentaran el que han analitzat.



*Exemple full de treball:



1-Quin missatge sobre "valors" ens vol transmetre aquest vídeo?

2-Quines són les causes del comportament en grup? Dóna un exemple.
3-De quina manera es pot relacionar la idea proposada en aquest vídeo amb el que succeïx als centres educatius?
4-Per què es important respectar les diferències individuals?
5-Com educar el respecte a la diversitat?
6-Què faries davant d´una discriminació?
7-Per què no són acceptades les diferències en la nostra societat?


*Conceptes clau a treballar:

-Tolerància.
-Diferències individuals.
-Treball en equip.