dimarts, 22 de desembre del 2015

Emocionario: conte per a treballar les emocions.

Aquest llibre (EMOCIONARIO) és un llibre on es descriuen quaranta dos estats emocionals. Oferix l´oportunitat (des de un punt de vista adaptat als xiquets de tres a dotze anys) de conèixer les seues emocions i parlar dels seus sentiments (fonamental per a convertir-se en adults plenament realitzats). 

Aquest llibre és un suport pedagògic elemental. Permet desenvolupar la intel.ligència emocional dels xiquets. Com afirma Goleman:

La investigació científica ha demostrat que l´autoconsciència, la confiança, l´empatia i la gestió més adequada de les emocions i impulsos pertorbadors milloren la conducta del xiquet,  i incidixen molt positivament en el seu rendiment escolar. 

Amb aquest llibre (conte) podran descobrir, identificar i diferenciar les diferents emocions, la qual cosa millorarà, per descomptat, la convivència en els centres educatius. És un material molt interessant perquè es coneguen millor a ells mateixos i als altres. L´objectiu és el creiximent personal. 

Hi ha una pàgina web amb materials per a descarregar i poder treballar-lo millor (tant en casa com a l´escola). Hi ha consells d´ús per edats, exemples reals d´ús i materials addicionals als qual podreu accedir gratuïtament.

Molt recomanable si voleu treballar emocions i intel.ligència emocional amb els vostres fills o alumnes. 
Autor:  Everaldo Coelho (YellowIcon) [LGPL (http://www.gnu.org/licenses/lgpl.html)], undefined



dimecres, 16 de desembre del 2015

La llei del silenci

Què és la llei del silenci? Aquest terme fa referència (als centres educatius) a quan els xiquets són coneixedors de diferents situacions com insults, rebuig, agressions cap a alguna persona (generalment un company del seu centre) i no diuen ni fan res. El que ocorre és que es dilueix la responsabilitat i es crea un silenci compartit. Per tant és fonamental trencar amb aquesta manera subterrània d´acompanyar als agressors i ser sense voler part d´aquesta situació.

Hi ha una dinàmica anomenada: "La llei del silenci" on treballem amb l´alumnat els següents punts: Què és la llei del silenci i com podem trencar-la?

La dinàmica consta de dues parts: d´una banda es veu un vídeo que tracta una situació relacionada amb aquest tema. Després es fa una anàlisi del que han vist i (de forma individual o grupal) contesten a unes preguntes (reflexió del que han vist). D´altra banda (en una segona sessió) es posen en grups i analitzant situacions que hagen vist al centre educatiu fan un guió i després una representació al grup (important que aparega una suposada víctima, un agressor i espectadors). Quan han finalitzat la dramatització, es posa en comú per a reflexionar tots junts.

Aquesta dinàmica està dirigida per a xiquets més majors, però es pot adaptar segons la necessitat.

Important: Si esteu interessats en aquesta activitat, demaneu-me-la i us l´enviaré per correu electrònic.
Autor:Por Rober777 (Trabajo propio) [CC BY-SA 4.0

divendres, 4 de desembre del 2015

Modificació de conducta a l´aula

És important tindre una conducta adaptativa dins del centre educatiu que afavorixca un adequat desenvolupament personal, social i acadèmic. 


A vegades (com a docents) podem trobar a l'aula alumnes que presenten conductes disruptives; per exemple desobeir al mestre, molestar, pegar als companys, insultar, etc...


Imatge extreta CEIP Benimantell. Exemple sistema de punts
El més recomanable a fer és en primer lloc una anàlisi funcional de la conducta; què ocorre abans, durant i despŕes de la conducta i registrar-lo durant un parell de setmanes. Quan analitzem la conducta ens trobem informació molt bona per a fer la modificació.

L'objectiu d'un pla de modificació de conducta és disminuir la probabilitat que ocórreguen eixes conductes i ensenyar a l'alumne models de conducta favorables.

Per tant fem el registre, analitzem i decidim les conseqüències de les diferents conductes a l'aula i ho duem a terme.

"Hem de ser constants i coherents amb les  decisions que s´adopten; per  exemple, quan posem normes sempre hem d´actuar de la mateixa manera i complir el que hem decidit amb l´alumnat. Nosaltres som models a seguir, hem d´ensenyar amb el nostre exemple".


Important: Conèixer maneres de dur a terme modificacions de conducta a l´aula. Al següent enllaç podeu trobar material de suport.