dilluns, 23 de novembre del 2015

La comissió de convivència

Exemple part d´inciències 
La comissió de convivència, per llei, ha d´estar constituïda per membres del consell escolar. Trimestralment han de fer una avaluació de la situació de convivència al centre (incidències, etc...)

Una opció per a reforçar a aquesta comissió consistix en la creació d´una comissió de convivència dins del centre formada per professors.

Exemple per fer arribar la informació
Amb quin propòsit?: Millorar les actuacions al centre, donar suport al professorat i gestionar els casos que alteren el clima social al centre educatiu.

L´objectiu d´aquesta comissió és fer un seguiment dels casos que alteren la convivència al centre, arreplegar les incidències i prendre decisions sobre les mesures més efectives (seguint allò que s´ha establit en el pla de convivència del centre)

Aquesta comissió haurà de reunir-se com a mínim quinzenalment i, per descomptat, ser flexible si haguera qualsevol cas important que requerisca atenció immediata.

Una forma de fer arribar la informació a la comissió pot ser omplir un full d´incidències i després utilitzar la via establerta al centre perquè arribe a la comissió. D´aquesta  manera els problemes de convivència del centre es convertixen en un objectiu de millora per al centre amb una major implicación del professorat.



divendres, 20 de novembre del 2015

El Pla de Convivència. Ferramenta per a la comunitat educativa.

Les escoles són un lloc privilegiat de convivència; un espai de creiximent i aprenentatge. Encara que són un lloc on es produïxen situacions conflictives, també són un lloc amb la possibilitat de superació i resolució d´aquests conflictes. Un lloc on aprendre a conviure.

El pla de convivència establix pautes d´actuació a l´hora d´intervindre en els conflictes i oferix mecanismes d´avaluació que permeten corregir errors o accions incorrectes.

Base legal que hem de conéixer:
El primer que hem de fer és una anàlisi de la situació del centre (tipus de conflictes més freqüents, etc...). En segon lloc valorar la gravetat de les conductes problemàtiques (lleus, greus, molt greus). El pla haurà de contemplar les normes de convivència del centre i les mesures que es duran a terme en cas de no respectar-les.

El pla de convivència és una ferramenta per a la comunitat educativa per promocionar un adequat clima al centre. Tots hem de conéixer i estar familiaritzats amb aquest pla!!
Autor: Por Mariasoledadorrego (Trabajo propio) [CC BY-SA 3.0

dissabte, 14 de novembre del 2015

CESC (Conductes i experiències socials a classe)

Analitzant el clima social de la classe: 


A vegades, ens trobem (bé per observar un clima de classe inadequat, bé perquè els pares tenen inquietuds sobre les relacions dels seus fills, bé perquè estem estudiant un possible cas d´assetjament escolar, etc...) amb la necessitat de valorar les relacions dins
 d´una aula concreta. El CESC ens proporciona una informació molt útil per a estudiar el clima de la classe, i a més, ens dóna informació sobre l´estatus social dels alumnes. Ja que és un qüestionari en el qual s´anomenen ells mateixos és prou fiable.

Quina informació ens donarà?


L´objectiu és detectar alumnes en situació de risc per a conductes agressives o de victimització, a fi d´actuar preventivament. Aquest qüestionari reflectix un moment evolutiu puntual.

Passar el CESC no ha de servir per etiquetar alumnes agressius o victimitzats, sinó que cal fer una intervenció en les situacions detectades.

Després de fer aquesta activitat, hi ha un material de suport per treballar amb l´alumnat 
d´educació primària.

La intervenció ha de contemplar com a mínim 3 o 4 sessions de tutoria (al llarg d´un mes) per a explorar el fenomen amb els alumnes i per a aconseguir un mínim d´efectivitat en la intervenció. El objectiu d´aquestes sessions és sensibilitzar als alumnes de les conductes que consitueixen maltractament, i trobar  alternatives més positives d´interacció.




dimecres, 11 de novembre del 2015

Conviure! Clar que si!

El docents (de qualsevol especialitat) ens trobem, dia a dia, diversos problemes de convivència als centres educatius. Faltes de respecte, baralles entre companys, crits pels passadissos, alumnes rebutjats, etc...i més. Conviure és necessari. Els conflictes són necessaris, però hem de tindre eines per canalitzar aquestes situacions i arribar a un bon clima al centre educatiu.
Imatge:Por Augustogallegosm (Trabajo propio) [CC BY-SA 4.0 

El primer: el pla de convivència: 

És fonamental conéixer el pla de convivència del nostre centre i el reglament de règim interior; així sabrem la ideologia i les normes del nostre centre i ens donarà suport en cas de trobar-nos davant una situació complicada (¿Amonestació verbal? ¿Cridar als pares?, etc...). La normativa actual tipifica com han de ser aquests plans, però estan adaptats segons la necessitat del centre en el qual ens trobem. 

D´altraba banda aquesta és una qüestió que afecta i preocupa a tota la comunitat educativa, pel que hem de tenir uns objectius comuns, una proposta  de centre accessible per a tots.

A l´apartat de Recursos TIC podeu trobar l´enllaç sobre la normativa en la Comunitat Valenciana que vos pot ajudar a manejar   aquestes situacions. 

Important!: Conéixer els plans del nostre centre!